Τόλμη και τύχη !


Είναι γεγονός ότι η ατολμία , η δειλία, η ολιγοψυχία, ο φόβος είναι αρνητικοί παράγοντες για την επίτευξη, ενός έργου, ενός εγχειρήματος, ενός σκοπού. Αντίθετα η τόλμη εμπεριέχει το θάρρος


και την αποφασιστικότητα που υπόσχεται την επιτυχία του εγχειρήματος.
Παρ' ολα αυτά, μερικές φορές η γενναιότητα και  η τόλμη που εμπεριέχει το θράσος, την αποκοτιά ,  μπορεί να οδηγήσει σε αβέβαιες καταστάσεις.
Υπάρχει, όμως, κατά το Θουκυδίδη ένα στοιχείο, το οποίο ενδυναμώνει τις προσπάθειες αυτού που τολμά , και είναι ο παράγοντας  τύχη.
Αλλά, τι είναι τύχη;
Η τύχη είναι η δύναμη που μπορεί να επηρεάσει, πέρα από από τις δυνάμεις του ανθρώπου και της φύσης, καταστάσεις και γεγονότα με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν μια θετική και ευτυχή κατάληξη προς όφελός του.
Κατά την αρχαιότητα η Τύχη ήταν η θεότητα που προστάτευε τις πόλεις. Στη ρωμαϊκή εποχή αντίστοιχη με την Τύχη θεότητα ήταν η Φορτούνα.
Ο Θουκυδίδης, λέγοντας :
Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος, δηλαδή
Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς,
δίνει τη δική του διάσταση στο θέμα εμπλέκοντας την τύχη με την τόλμη, ένα συνδυασμό θετικής έκβασης ενός εγχειρήματος .
Με το Δημόκριτο να συμπληρώνει λέγοντας:  " Η τόλμη είναι η αρχή της πράξης κυρίαρχη όμως του τέλους είναι η τύχη"
Ένα από τα  στάνταρ στο ποντάρισμα της επιτυχίας, δηλαδή της ευτυχούς έκβασης, λοιπόν, είναι η τόλμη και τύχη. Άλλωστε, σε όποιον αρχίζει μία προσπάθεια του ευχόμαστε: Καλή τύχη!  Α.Χ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο