Από τη θεωρία στη πράξη...

Γράφει η Αργυρώ Χ.
Τον Ιούλιο του 2015, όταν η χώρα παραδόθηκε στις ορέξεις και στις παράλογες απαιτήσεις των  εταίρων και δανειστών, ο κ. Τσίπρας για να δικαιολογήσει την πράξη αυτή υιοθέτησε το παρακάτω  σόφισμα:
 "Θεωρητικά ισχύει, αλλά πρακτικά είναι αδύνατο."



Λέει,  λοιπόν, κάποιος,  προς αυτούς που έχουν την αντίθετη άποψη με αυτόν:
"Αυτό φαίνεται να ισχύει στη θεωρία, πρακτικά όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί."

Το παραπάνω είναι ένα σόφισμα, το οποίο αποτελεί μία από τις τεχνικές λογομαχίας που περιέχονται στο εγχειρίδιο του Γερμανού Φιλοσόφου Άρθρουρ Σοπενχάουερ με τον τίτλο: "Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκαιο".

Σύμφωνα με τον Φιλόσοφο, "με το σόφισμα αυτό, αποδέχεται τη βάση του συλλογισμού, αλλά αρνείται το συμπέρασμα.σε αντίθεση με το γνωστό κανόνα της λογικής. Ο ισχυρισμός βασίζεται πάνω σε κάτι ανέφικτο: αυτό που ισχύει θεωρητικά πρέπει να ισχύει και στην πράξη. Κι αν αυτό δεν γίνεται, σημαίνει πως υπάρχει κάποιο σφάλμα στη θεωρία, πως κάτι παραβλέψαμε ή πως δεν εξετάσαμε καλά όλα τα ενδεχόμενα. Συνεπώς, αυτό που είναι λάθος στη πράξη είναι λάθος και στη θεωρία."

Στο βιβλίο αυτό ο Σοπενχάουερ, αναπτύσσει μία σειρά από τεχνικές, τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, σε ένα διαξιφισμό, για να δικαιολογήσει τους ισχυρισμούς και τις πράξεις του, ώστε να πείσει τον αντίπαλό του, ακόμα και αν τα επιχειρήματά του  δεν έχουν αληθή βάση.

Κάτι ανάλογο με τα παραπάνω έκανε και   ο  κ. Τσίπρας για να δικαιολογήσει την υπογραφή του επαχθούς τρίτου Μνημονίου. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στις 14/7/2015 , μεταξύ άλλων είπε:

"Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι έφτασα τα πράγματα στα άκρα το κάναμε για να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο. Όταν αποφάσισα το δημοψήφισμα είχα την πεποίθηση ότι θα μας δοθεί η απαιτούμενη παράταση (θεωρία), αλλά υπήρξε εκδικητική η στάση των εταίρων (πράξη).

Μπήκαν στη διαπραγμάτευση με στόχο να χάσει ο ελληνικός λαός. Η μεγαλύτερη διάψευση (αποτυχία της θεωρίας) ήταν, όταν συνειδητοποίησα ότι εναλλακτική ήταν το σχέδιο Σόιμπλε (πράξη). Υπήρξε επιθυμία για συναινετική έξοδο από το ευρώ, από τον κ. Σόιμπλε. Ένα συναινετικό grexit θα ήταν μοιραίο. Δεν είχα σχέδιο για έξοδο από το ευρώ.

Προέχει με όποιον τρόπο να φτάσουμε στην εξασφάλιση του προγράμματος και στη σταθερότητα του χρηματοπιστοτικού συστήματος και οικονομίας.

Το πότε θα ανοίξουν οι Τράπεζες είναι συνάρτηση του πότε θα έχουμε την τελική επικύρωση της συμφωνίας."

Με λίγα λόγια μας λέει ότι, η δράση της κυβέρνησης, όλο το προηγούμενο διάστημα στηρίχτηκε σε μία θεωρία, η οποία στη πράξη διαψεύστηκε από τις κακές προθέσεις των εταίρων και δανειστών.
Δηλαδή, για να δικαιολογήσει την υπογραφή εφαρμόζει αυτό που μας λέει ο Σοπενχάουερ στο βιβλίο του: "Θεωρητικά ισχύει, αλλά πρακτικά είναι αδύνατο."

Βασιζόμενοι , λοιπόν, σε αυτόν τον  ανέφικτο ισχυρισμό : "αυτό που ισχύει θεωρητικά πρέπει να ισχύει και στην πράξη", που οδηγεί στο  λάθος συμπέρασμα  του "ότι είναι λάθος στη πράξη είναι λάθος και στη θεωρία",   ο Πρωθυπουργός και οι περί αυτόν υποστηριχτές του, μας οδήγησαν  στη λαιμητόμο του τρίτου Μνημονίου. Α.Χ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο